Spolorm
Dette er den mest almindelige endoparasit hos hunde i Norden. Hvalpe smittes ofte gennem modermælken, da ormene kan ligge i dvale hos den voksne hund og først blive aktive, når tæven bliver drægtig. Ormene vandrer så bl.a. til mælkekirtlerne, hvor hvalpene inficeres, når de dier.
Symptomer:
Infektionen kan være symptomfri, men i tilfælde af massiv infektion kan hunden kaste op eller få diarré, ligesom der kan være symptomer fra luftvejene. Desuden kan hvalpe få væske i bughulen, hvilket vil give dem tyk mave.
Diagnose:
Dyrlægen kan påvise æg fra spolorm ved at undersøge en afføringsprøve fra hunden. Nogle gange kan man også se voksne orm i opkast eller afføring fra en inficeret hund.
Behandling:
Drægtige og diegivende tæver bør behandles mod spolorm. Hvalpe bør behandles hver anden uge fra de er to uger gamle indtil to uger efter fravænning. Voksne hunde bør kun behandles ved påvist infektion.
Hageorm
Hageorm er almindelig i Sydeuropa, men forekommer sjældnere hos hunde i Norden.
Symptomer:
Hageorm bider sig fast i tarmvæggen og suger blod. I mildere grad vil der ikke være symptomer, men ved alvorlig infektion kan der være blodmangel, diarré og generel svækkelse af hunden. Visse typer af hageorm kan give hudbetændelse på poterne og mellem tæerne.
Diagnose:
Æg fra hageorm kan påvises i en afføringsprøve.
Piskeorm
Piskeorm er forholdsvis sjælden i Norden, men hyppigere i Sydeuropa. De findes typisk i kenneler med mangelfuld hygiejne. Hvalpe er mest udsatte for infektion.
Symptomer:
Piskeorm sætter sig fast med den ene ende inde i tarmvæggen. Infektion kan forårsage diarré og blodmangel.
Diagnose:
Piskeormens æg har en karakteristisk citronformet facon og kan findes i hundens afføring, når man får undersøgt en afføringsprøve hos dyrlægen.
Rævens lungeorm
Findes sporadisk i Danmark, Sverige og Norge. Ormen overføres via snegle som hunden spiser.
Symptomer:
Kronisk hoste er det hyppigste symptom på infektion med lungeorm.
Diagnose:
Ved at undersøge hundens afføring kan dyrlægen stille diagnosen. Ved de fleste andre infektioner med endoparasitter kigger man efter ormens æg, men rævens lungeorms æg er allerede klækket inde i hunden, og man vil derfor kunne finde ormelarver i afføringen.
Fransk hjerteorm
Meget udbredt i Danmark, mindre i resten af Norden. Hunden smittes via snegle, som den spiser. De voksne orm opholder sig i højre hjertehalvdel og i blodkredsløbet mellem hjertet og lungerne. Når de voksne orm lægger æg, føres disse ned til lungerne hvor de klækkes og vandrer gennem lungevævet ud i den luftholdige del af lungerne.
Symptomer:
Ofte ses hoste, nedsat arbejdsevne og vejrtrækningsbesvær. Der kan dog også ses øget blødningstendens, kredsløbsforstyrrelser eller neurologiske symptomer.
Diagnose:
Hunden vil ofte hoste larver op og sluge dem, så de havner i afføringen, hvor de kan påvises ved en særlig test kaldet Baermann’s test.
Behandling:
Fransk hjerteorm kan behandles med flere forskellige ormemidler, der også er effektive mod rundorm. Bor man i et område, hvor ens hund konstant er udsat for smitte, er det en god idé at forebygge infektion med en månedlig behandling. Tal med din dyrlæge om eventuel forebyggende behandling af din hund.
Tropisk hjerteorm
Findes udelukkende i Sydeuropa og overføres via myg. De voksne orm slår sig ned i hundens hjerte. Ormene er forholdsvis store, og ved tilstedeværelse af mange orm, kan hundens hjerte ikke længere fungere.
Symptomer:
Kredsløbsproblemer og hjertesvigt
Diagnose:
Hjerteormens larver kan påvises direkte i blodet.
Behandling:
Infektionen er næsten umulig at behandle. Det er derfor af største vigtighed at forebygge infektion. Dels med insektmiddel, dels ved at give et ormemiddel fast en gang om måneden.
Bændelorm
Bændelorm findes kun sporadisk hos hunde i Norden. Den overføres udelukkende via mellemværter som lopper og gnavere, kaniner eller kvæg. Hunden skal indtage ormen gennem munden – f.eks. via inficeret kød – for at blive smittet.
Symptomer:
Ved mild infektion er der sjældent symptomer, men er hunden kraftigt inficeret, kan der ses symptomer som afmagring og generel svækkelse.
Diagnose:
Nogle gang kan der ses led af bændelorm i afføringen eller i pelsen omkring anus. Andre gange kan der ved en undersøgelse af afføringen findes æg fra bændelorm.
Rævens dværgbændelorm
Denne findes sporadisk i Norden, men infektionen kan være meget farlíg for mennesker, der kan få en tumorlignende tilstand i leveren.
Symptomer:
Hunden vil ofte ikke få symptomer, men på grund af faren ved smitte til mennesker, vil man i nogle tilfælde vælge at behandle hunden forebyggende hver måned, hvis den lever et liv, hvor den regelmæssigt udsættes for smitterisiko.